Kira gelir vergisinin, mülk sahiplerinin belirli bir ücretin üzerinde kiraya verdikleri mülklerinden elde ettikleri gelir için devlete ödemeleri gereken bir vergi türü olduğunu söyleyen Özkan, konut ya da iş yerlerinden kazanç elde eden kişilerin bu vergileri her yıl ödemekle yükümlü olduğunu dile getirdi. Özkan, ayrıca bu vergi türünün de çeşitli durumlarda istisna ve muafiyet durumuna dikkat çekti. kira geliri elde edenlerin birçok vergisel avantajı olduğuna değinen Mali Müşavir Pınar Özkan, “Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesi, mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirlerin ‘gayrimenkul sermaye iradı’ olarak adlandırıldığını ve bu gelirlerin belirli koşullarda gelir vergisine tabi olduğunu belirtmiştir.” şeklinde açıkladı. Özkan, bunun dışında kiraya verilen gayrimenkul için borçlanılan kredinin (o yıla ait) faizlerinin gelirden düşülebileceğini, kiraya verilen taşınmazla ilgili sigorta giderlerinin emlak vergisi de dahil olmak üzere taşınmazla ilgili olarak ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma paylarının gider olarak yazılabileceğini söyledi ve ekledi, “Beyannamede kira gelirinden düşülebilecek diğer ‘gerçek giderleri’ de; amortisman giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım, idare giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar olarak özetleyebiliriz.”
İSTİSNA VE MUAFİYETLER
Konut kira gelirlerinde istisna olduğuna değinen Pınar Özkan, sıkça merak edilen soruyu şu şekilde yanıtladı, “324 seri no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 33.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır. Buna göre evini kiraya vermiş kişiler bir yıl boyunca 33 bin liranın altında kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemezler.”
Özkan, kiraya verilen mülklerde de giderlerin değişkenlik gösterdiği için sabit bir giderinin olmadığını ifade etti ve kiralanan başka bir konutun kira tutarını, kira gelirinden indirmesi durumunu şöyle açıkladı: “Konut kira geliri elde ederken, diğer taraftan kendisi de kirada oturanların ödedikleri kira bedelleri de (lojman kiraları dâhil) hesaplamada gider olarak dikkate alınabiliyor. Evini kiraya veren, kendisi de kirada oturuyorsa, gerçek gider yöntemini seçmesine bağlı olarak, ciddi bir indirim avantajı var. Sahibi bulunduğu konutu ya da konutları kiraya verenler, kendileri de başka bir evde veya lojmanda kira ile oturuyorlarsa ödedikleri kirayı tahsil ettikleri kiradan indirebilirler. Ayrıca, satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda; Gelir Vergi Kanunu’nun (GVK) 74/4. maddesine göre kiraya verilen bir adet konutun satın alma bedelinin %5’i beş yıl süre ile kira gelirinden indirilebilecektir.” (www.akdenizmanset.com.tr)
---