Bir markette 167 TL’ye satılan ayçiçek yağı diğerinde 336 TL’ye satılıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜKONFED Tarım Komisyonu Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer DEMİR, “Senaryo aynı, vatandaşı soymak, çiftçiyi üretimden vazgeçirip, tüketiciyi canından bezdirip sokağa dökmek, adına ne derseniz deyin bir ürün düşüşün ki gramajı aynı, firması aynı üreten aynı, fiyatı farklı. Tarımda topyekün yeniden bir planlama yapamazsak marketler gelecek zamanda ülkenin bütün gıdasını eline geçirecek” dedi. TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU da, “Küresel ölçekte önemli zeytin üreticisi İspanya, Fas ve bazı Avrupa ülkelerinde kuraklık nedeniyle rekolte düştü. Tüm dünyada zeytin ve zeytinyağı fiyatları yükseldi. Ayçiçekte böyle bir durum görülmemesine rağmen, bugün zeytinyağının litresinin 180-250 bandına çıktığını gören bazı fırsatçılar 42-50 TL bandındaki ayçiçek yağının litre fiyatını yukarı doğru çekme çabası içerisine girdiler” diye konuştu.
‘IBANA GÖNDER’ TEHLİKESİ
Son dönemlerde bir kısım işletmelerin ödemeleri banka havalesi yoluyla talep ettikleri görülmekte. Nakit ya da kartla ödemeden farksız gözüken bu uygulamanın sakıncaları bulunmakta. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, “Fatura, fiş kesmemek için kullanılan bu yöntem son zamanda daha da yaygınlaştı. İyi niyetli işletmeler de var ama sonuç olarak vergi kaybına neden oluyor. Tüketici açısından sorun teşkil ediyor. IBAN’a ödeme yapan müşteri ayıplı bir mal ya da hizmet aldıysa bunu kanıtlamakta zorlanır çünkü ortada fiş ya da fatura yok” dedi. Konunun vergisel yönüne dair açıklamalarda bulunan Mali Müşavir Murat BAL ise kayıt dışı ekonomi oluşturduğunu belirterek, “Kartlı ödemeler her geçen gün artarak vatandaş tarafından daha sık tercih ediliyor. Kart kullananların yüzde 5’i de IBAN’a başvuruyor. Yani her 20 müşteriden biri bu yöntemi kullanıyor. Vergi kaybının önlenmesi için işletme hesaplarının kontrol edilmesi ve gelen transferlerin faturalandırılmasının incelenmesi gerekir. Önemli olan gelen paranın faturayla belgelendirilmesi. Bu iş yasal ama kontrol altına alınmalı. Eğer önlenemezse büyük bir vergi kaybı demek. Maliye Bakanlığı’nın denetlemesi gerekiyor” diye konuştu.
KİRACININ ANAHTARI TESLİM ETMEMESİ
Anahtarı ev sahibine ya da onun yetkili bir temsilcisine teslim etmemiş olan kiracının kira ödeme yükümlülüğünün devam ettiğine ilişkin tespitte bulunan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu karara ve karar hakkındaki yazıya konfederasyonumuzun web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
KAPICI DAİRESİNİN KİRAYA VERİLMESİ
Apartman ve sitelerin ortak yerlerinin kiraya verilmesi konusu çokça merak edilenler arasındadır. Güllü Hukuk Ofisi tarafından yayımlanan yazıda bu konu ele alınmış, özellikle kapıcı dairesi ve kapıcılık hizmetinden kaynaklı oluşabilecek ihtilaflardan birinin çözümüne dair bir yargı kararı da göz önünde bulundurularak mesele irdelenmiştir. Yazıya konfederasyonumuzun web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
DİJİTAL DÜNYADA BİLİNÇLİ HAREKET EDİN!
TÜKONFED Bilişim Komisyonu Üyesi ve Bilişim Mağdurları ve Tüketici Derneği (BİLMADER) Başkan Vekili Burç COŞKUNKAN, birden çok unsuru içinde barındıran ve karmaşık bir yapıya sahip olan sosyal medya dolandırıcılıklarına karşı vatandaşları uyardı.
Teknoloji hızla ilerlediği için güvenlik tedbirlerinin her zaman tüm tehditlere yetişmesinin zor olduğunu ifade eden COŞKUNKAN; bireylerin, organizasyonların, güvenliklerini artırmak için güncel güvenlik uygulamalarını takip ederek dijital dünyada bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. (Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesinden Duygu TEKİN’in haberi)
MAFYATİK YAPILANMALARA DİKKAT
TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Çisil Tuana TEZSEVER, avukatlık asgari ücret tarifesinin yeniden belirlenmesi sonrası devletin mevcut noktada vatandaşı rahatlatıcı tedbirler alması gerektiğini söyledi. TEZSEVER, adaletin mülkün temeli olduğunu, vatandaşların gerek avukatlık ücretlerini gerekse yargılama giderlerini karşılayamayacak durumuna gelmesi halinde hak arama isteğinin kaybolabileceğini ve bu noktada yargının çözmesi gereken işler noktasında mafyatik yapılanmaların alan kazanabileceğine dikkat çekti.
KİRA TESPİT DAVASI ISLAH EDİLEMEZ
Kira tespit davaları ile ilgili özellik arz eden hususların yer aldığı yazıya konfederasyonumuzun ve TÜKONFED bileşenlerinden Emlak ve Kiracı Sorunları Derneği web sayfalarından ulaşabilirsiniz.
RAFTA UCUZ KASADA PAHALI!
Son dönemde tüketicilerin en sık dile getirdiği şikâyetlerden biri rafta gördüklerin ürün fiyatının kasada farklı çıkması. Müşteriye bu durum genellikle 'Yanlışlıkla oldu', 'Sistemde bir hata var' ya da 'Haberimiz yok' gibi gerekçelerle açıklanıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim GÜLLÜ, “Kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında bir fiyat farkı olduğu zaman tüketicinin lehine olan fiyat uygulanır. Eğer etiket fiyatı daha ucuzsa etiket fiyatı kasa fiyatı daha uygunsa kasa fiyatı uygulanır. Tüketici e-devletten bilgi sistemi üzerinden başvurusunu yapıp aradaki farkı talep edebilir. Bunun yanında yine Ticaret Bakanlığı'na bu konuda şikâyette bulunabilirler. Alo 175 tüketici hattı var buraya şikâyette bulunması halinde kamu otoritesi ve denetim elemanları gelecek, firma ve her ürünüyle ilgili tespit yapıp gerekirse idari ceza kesecektir. Bunun yanında 2023 yılında her bir etiketteki her bir işlem için 1371 TL idari para cezası uygulanacağını belirtmek gerek. Bu sebeple tüketicimiz duyarlı olsun. Haklarını aramak konusunda çekimser olmasınlar." dedi.
MARKETLERDE İNDİRİM YARIŞI!
Özellikle indirim dönemlerinde tüketiciler daha sonraki fiyat artışlarından etkilenmemek için toplu alışveriş yapma eğiliminde oluyorlar. TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU, indirim dönemlerinde alışveriş yaparken zarara uğramamanın yollarını anlatırken tüketicileri de fırsatçılara karşı uyardı.
İndirim olan ürünlerde etiketlerin tarihine ve önceki fiyatlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten AĞAOĞLU, “Bunun yanı sıra önümüzdeki kasım ayında efsane indirim kampanyalarında yanıltıcı, aldatıcı reklamlarla önce zam sonra indirim yapmayı planlayanları da şimdiden uyarmak gerekiyor. Yakın zamanda yapılan güncelleme ile indirimden önce yapılan son 30 gün zarfında uygulanmış en düşük fiyat olmalıdır. Yani son 30 gün boyunca bir ürün 60, 80 ve 90 liradan satıldıysa indirime 60 liradan çıkmak zorundadır. Aksi durum tespit edildiğinde çok ciddi para cezaları söz konusudur. Bu nedenle tüketiciler dikkatli olsunlar. Yalancı indirimleri, ticari ve aldatıcı reklam ve ilanları tüketiciyi istismar eden uygulamaları mutlaka ticaret bakanlığı bünyesindeki reklam kuruluna şikâyet etmeyi ihmal etmesinler.” şeklinde konuştu.
AFAKİ FİYATLAR TARİHE KARIŞACAK
Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için eylül ayı sonunda çıkarılan yönetmelik 1 Kasım’da yürürlüğe giriyor. Düzenleme ile sektörde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçilmesi hedefleniyor. TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi ve EMLAKDER Hukuk Danışmanı Halil GÜVEN, yeni uygulama ile piyasada sadece gerçek değerler üzerinde alışverişlerin yapılacağını, afaki fiyatları içeren ilanların sonlanacağını ifade etti.
Hazırlayan: Av. Recep Alper YILMAZLAR
---