SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, düzenleyecekleri eylemlerle ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu yönetmeliğin halk sağlığına katkı sağlamadığını, aksine sağlık çalışanlarını ve yurttaşları karşı karşıya getiren, bilimsellikten uzak ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini belirtti. Yönetmeliğin geri çekilmesi için hukuki ve fiili mücadele yürüttüklerini kaydeden İçöz, Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının hastalarını müşteri olarak değil, insan olarak görmelerini sağlayacak bir sistem talep ettiklerini söyledi. Ayrıca Sağlık Bakanlığının SES’e kulak vermesi gerektiğine dikkat çeken İçöz, “Sağlık Bakanlığı’nın artık sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sesine kulak vermesi gerekir” dedi.
‘HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR’
Yönetmeliğin geri çekilmesi için mücadele içerisinde olduklarını ve bu mücadele kapsamında 6-10 Ocak tarihleri arasında tekrar alanlara çıkacaklarını ifade eden Şükran İçöz şunları kaydetti: “Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma olmadan halkımızın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak görmesini istiyoruz, hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve hastalarım tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.”
‘RAPORLAR PARALI OLAMAZ’
“Aile Sağlığı Merkezleri’nde raporların paralı olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu olur. Aralıksız çalışan aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalı ile birlikte ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak, korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bizler bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz ”
Oğuzhan BOZAĞAÇ