Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu toplantılarda yaptığı açıklamalarda; Göç meselesinin dünya gündeminin de ilk sıralarında ve küresel bir mesele olduğunu anlatarak, Avrupa’da yükselen göçmen karşıtlığı ve ırkçı söylemlerin altını çizdi ve çözüm için önerilerini anlattı: “Bugün Dünyada 120 milyonu zorla yerinden edilmiş olmak üzere yaklaşık 290 milyon göçmen var. Göç dünya gündeminin de ilk sıralarında ve küresel bir mesele. Uluslararası kuruluşlar, uluslararası diplomasi, siyaset ve Devletler göç konusunda özellikle; Kaynak ülke sorunlarını çözme, yük paylaşımı, siyasi geçim kaynağı olmaktan çıkarılıp, insani-hukuki yaklaşımları güçlendirme, uyum ve birlikte yaşam, gönüllü ve güvenli dönüş, çatışmalardan etkilenmeyecek güvenli bölge konularında daha fazla insiyatif almalı. Dünya Siyaseti çözüm üretmeli, çözüm arayışları popülizmin kurbanı olmamalıdır.”
‘GÖÇ KÜRESEL BİR KONU’
“Göç sınır ülkelerin değil, dünyanın sorunudur. Çünkü zorunlu göçler belli güçlerin baskıladığı mevcut dünya düzeninin bir sonucudur. Dünyada ve özellikle Avrupa’da ‘Göçün Güvenlikleştirilmesi’ ve aşırıcı ve ırkçı partilerin tekeline terk edilmesi göç yönetimi sorununu büyütmektedir. Avrupa’da aşırıcıların seçimlerde başarı yakalaması sorunu büyütüyor; Bu partilerin iktidar olmasalar bile ya kendi ajandalarını, merkez partilere kabul ettirmek suretiyle göçmen politikalarına sert etkiler yaparak ya da güvenlikçi ve ötekileştirici söylemlerini ve terminolojilerini kabullendirerek hedeflerini gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bugün Avrupa’da yabancı düşmanlığı içeren nefret söylemlerini yayarak toplumların zenofobik temayüllerini güçlendiren bu partiler zaman içerisinde göçmen karşıtı söylemlerini ve vaatlerini merkez partilerine ve hükümetlere benimsettiler! Sizlerin yani Avrupa’nın övündüğü değerler yok oluyor. Aslında sadece göç krizi bile Batı değerlerinin çöküşünü görmeye yetti.”
‘CENEVRE SÖZLEŞMESİ GENİŞLEMELİ’
“Göç ve göçmen meselesi göçmen karşıtlığı ile çözülemez. Kaynak ülke sorunlarından güvenli dönüşe, uyum çalışmalarından yük paylaşımına, insani değerlerden hukuki kurallara kadar farklı alanları kapsayan yeni insiyatifler oluşturalım ve Uluslararası Kuruluşlar olarak sizler de artık göçü, sınır ülke sorunu olmak yerine küresel bir sorun olarak görmelisiniz. Bugün Cenevre’deyiz. İkinci Dünya Savaşı sonrası Cenevre sözleşmesi kabul gördü, ancak artık yetersiz. Yeni bir savaş çıkmadan ya da ekolojik bir felaket oluşmadan güncellemeliyiz. Güncelleme için Avrupa’nın ya da Kuzey Amerika’nın bir kez daha göç etmesini beklemeyin.“ (TBMM Bülten)
---