Antalya'da, Balıkçı Barınağı’nda yapılan rüşvet operasyonu sonucunda, barınak yönetimine kayyım atandı. Yaklaşık 3 hafta önce 8 ay süren kapsamlı teknik ve fiziki takiplerin ardından, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Konyaaltı Karakol Komutanlığı tarafından yürütülen ‘Barınak’ adlı operasyonda barınak içindeki usulsüz işlemlerle ilgili 7 şüpheli gözaltına alınmış; şüpheliler, mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakılırken, bazılarına adli kontrol ve yurt dışı yasağı getirilmişti.
HAKSIZ KAZANÇ
Sahil Güvenlik ekipleri, barınakta tekne sahiplerinin, kooperatifin belirlediği fiyatlardan daha fazla ücret talep edilerek, bağlama yeri almak için usulsüz ödeme yapmaya zorlandığını tespit etti. Kooperatif yetkililerinin, barınakta yürütülmesi gereken bazı işlemleri düzgün bir şekilde yapmadığı ve tekne sahiplerini, işletmeyle ilgisi olmayan şahıslara yönlendirdiği de ortaya çıktı. Bu yolla haksız kazanç sağlandığı ve tekne sahiplerinden resmi olmayan ödemeler alındığı belirlendi.
İNCELEME KARARI ALINDI
Operasyonun üzerinden 3 hafta geçmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Antalya Balıkçı Barınağı’na kayyım atandı. Kayyım, barınağın yönetimi ve denetimi konusunda kapsamlı bir inceleme başlatırken, barınaktaki tüm işlemler üzerinde sıkı denetim uygulamaya başladı. Barınakta tekne bağlama yerleriyle ilgili mevcut düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve usulsüz işlemlerin engellenmesi için çeşitli yasak kararları alan kayyım, 25 Kasım Pazartesi gününe kadar barınakta inceleme yapma kararı aldı.
İZZET ÜNLÜ: TAKİPÇİSİYİZ
Antalya Balıkçı Barınağı’na kayyım atanmasını değerlendiren Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, kayyımın hakkaniyetli ve denizciliğin yararına bir karar vermesini beklediklerini belirterek, “Atamanın Antalya’da balıkçıların lehine sonuçlanmasını, balıkçı teknelerinin daha işlevsel olarak faaliyetlerine devam etmesini temenni ederken, yat sahipleri de gözetilerek yeni limanların ve marinaların konuşlanmasını da takip ediyoruz. Denizcisiyle, balıkçısıyla, yatçısıyla denizcilik sektörü bir bütündür. Buradaki bütün olay Balıkçı Barınağı’nın balıkçı kooperatiflerine veriliş tarzı. Burası balıkçı kooperatiflerine devlet tarafından balıkçılık yapılması için verildi. Fakat bu işleyişte gelir gider dengesinin de gözetilmesini, kayyımların bu incelemeler sonucunda orayı tekrar ihale çıkarıp ya da bir üst birliğe verirken, kira hususunu da gözden geçirmesini, balıkçının menfaati doğrultusunda sembolik bir rakamla verilmesini Antalya Denizcileşme Platformu olarak bu işin takipçisiyiz” dedi.
İŞTE KAYYIM’IN İLK UYGULAMALARI
- Giriş Çıkış Kısıtlaması: 25 Kasım Pazartesi saat 11.00’e kadar, barınakta teknesi olan ticari ve özel tekne sahipleri ile refakatçileri dışındaki kişilerin ve günübirlik tekne kullanım amaçlı kişilerin barınağa giriş çıkışı yasaklandı.
- Market ve Restoran Kapalı: Barınak içerisindeki market ve restoran, 25 Kasım Pazartesi gününe kadar kapalı olacak.
- Balık Satış Noktası Kapalı: Balık satış noktası, 25 Kasım 2024 Pazartesi gününe kadar satış yapamayacak.
- Mesai Saatleri: Mesai saatleri 08.30-17.30 olarak düzenlenmiş olup, nöbetçi personel hariç tüm çalışanlar bu saatlere uyacak.
- Öğle Arası: Öğle arası saatleri 12.30-13.30 olarak belirlendi.
- İzinler İptal Edildi: 25 Kasım 2024 tarihine kadar tüm izinler kaldırıldı.
- Personel Yemek Düzenlemesi: Personel, yemek ihtiyaçlarını kendisi karşılayacak.
- İzin Prosedürü: Mevcut işleyiş dışında yapılacak tüm iş ve işlemler için kayyumdan izin alınması gerekmektedir.
EMRE ARKIN