Sene 2011. Yeni aldığım oyunu (Yanlış hatırlamıyorsam bu oyun Supreme Commander 2 olmalı.) bir an önce yükleyip oynama isteğiyle heyecanlı bir şekilde bilgisayarımın başına oturmuştum. Yükleme işlemi sırasında karşıma bir uyarı çıkmıştı. Bu oyunu oynayabilmek için bir Steam hesabı oluşturmalısınız. Steam ile tanışmam bu şekilde oldu.
Steam Nedir?
Steam en temelinde online bir oyun mağazası. Oyuncu profilleri, arkadaş ekleme, topluluk kurma, oyun kayıtlarınızı buluta yükleme ve benzeri başka özelliklere de sahip ama en temelinde oyun satın alıp kütüphanenize eklediğiniz ve istediğinizde bunlara erişmenizi sağlayan bir servis.
Neden Önemli?
Oyun oynamayı hobi edinmiş insanların istedikleri oyunlara uygun fiyatlarla, hatta bazen ücretsiz bir şekilde ulaşmasını sağladığı, yeni oyunlar keşfetmelerine vesile olduğu için çok önemli. Özellikle her sene düzenlenen ve oyunların fiyatlarının ciddi şekilde düştüğü kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar indirimleri oyuncular arasında büyük heyecana sebep olmakta.
Ne Oldu?
Steam yıllar önce Türkiye'de dolar yerine Türk lirası ile satış yapma kararı almıştı. Bunun getirdiği en büyük avantaj ise oyun fiyatlarının dolar kurundaki değişimlerden direk olarak etkilenmemesi, oyuncuların oyunlara asıl fiyatlarından çok daha uygun şekilde ulaşabilmesini sağlamasıydı. Maalesef bu devir artık kapandı ve Steam Türkiye'de yeniden dolar ile satış yapmaya başladı. Bunun fiyatlara etkisi oldukça yıkıcı oldu. Şöyle bir örnek vereyim. Önceden belki unutulduğundan ya da belki uğraşılmak istenmediğinden fiyatı güncellenmeyip 15 Türk lirasına satılan bir oyun artık 15 dolar (Bu köşeyi yazdığım sırada Google'a göre 15 dolar 433,48 Türk lirasına eşit.) olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum oyun oynamayı hobi edinmiş insanlar için gerçekten ciddi bir darbe oldu.