Vatandaşlarımızın özellikle sosyal ağlarda ‘tatile çıkıyoruz’ şeklinde paylaşımlardan kaçınsınlar.
Tatile çıkacaklar, uzun süre evinden ikametgahından ayrı kalacaklar dikkatli olmalı. Fırsatçılar, dolandırıcılar ve hırsızlar sizi takip ediyor olabilir.
Tüketicilerimiz özellikle tatilde iken kendilerinin evde olmadıklarını gösteren ve tatil sürelerini belirten paylaşımlardan kaçınsınlar. Birileri sizin sosyal ağlarınızı takip ediyor olabilir. Bu riskleri 3 başlık altında toplayabiliriz.
1. Yasal fırsatçılar
Son zamanlarda ev sahibi-kiracı arasındaki ihtilaflar aşırı derecede artmış durumda. Genellikle kirayı düşük bulan ev sahipleri kiracılarını çıkartarak daha yüksek kiraya vermenin yollarını aramaktadırlar. Kiracının evinden uzakta kalacağını anlayan ev sahipleri tahliye taahhütlerini icra takibinde bulunarak devreye sokabilirler. Hakkında icra takibi yapılan kiracı ödeme/tahliye emrindeki tahliye taahhüdünün içeriğine 7 gün içinde itiraz etmek zorunda. Bu süreyi kaçırılması halinde tahliye ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
2. Hırsızlar
Evinizde olmayan hırsızlar evde olmadığını tespit etmeleri halinde evinizi boşalabilir, talan edebilirler. Hırsızlara fırsat vermemek için sosyal paylaşımlarımızda evden olduğumuzu gösterir açıklamalar yapmaktan kesinlikle kaçınalım.
3. Fırsatçı-Dolandırıcılar
Uzun süre tatile gittiğini sosyal medyada paylaşan kullanıcıları takip edip akabinde tatile çıktıklarında evlerine ilamsız icra takibi gönderiyorlar. İcradan haberleri olmayan kişiler tatil sonrası şoku yaşıyorlar. İlamsız takibe 7 gün içinde itiraz etmek gerekmekte. Ancak evde bulunmadığından muhtara yapılan tebligat nedeniyle takip kesinleşmekte. Bu durumda borçlu duruma düşen kişi ya olmayan borcu haciz baskısından kurtulmak için ödüyor yada menfi tespit davası açmak zorunda kalıyor. Bu durumda uzun bir süreci gerektiriyor. 7 günlük süre içinde hakkında icra takibi olduğunu gören tüketici e devlet üzerinden e imza ile yada en yakın icra müdürlüğüne giderek itiraz dilekçesini ilgili icra müdürlüğüne gönderebilirler.
İşte tüm bu olumsuzlukları yaşamak istemeyen tüketiciye önerilerimiz,
-Vatandaşlarımızın özellikle sosyal ağlarda ‘tatile çıkıyoruz’ şeklinde paylaşımlardan kaçınsınlar.
-E devletinden hakkında icra takibi olup olmadığını tatil süresince kontrol etsinler.
-Güvendiği komşu ve akrabalarına evi kontrol etmelerini, kapıya icra haber kağıdı yapıştırılıp yapıştırılmadığını kontrol etmelerini istesinler.
-Muhtarla irtibat halinde olarak hakkında bir tebligat gelmesi halinde kendisine haber vermelerini istesinler.
Av. İbrahim Güllü
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili